Informació d'utilitat

Guia de navegació    Localització    Història local    Llocs d'interès local    El temps a Fals    Enllaços i cercadors

Pujar Guia de navegació Pujar

Ajudes navegacio

Pujar Localització del Casal de Fals
(Institut Cartogràfic de Catalunya)
Pujar

localitzacio Casal de Fals

Institut Cartografic de Catalunya       Dibuix Casal de Fals       Sala del Casal de Fals

El nucli de Fals ( 41º 44' 35.95" N 1º 42' 52.78" E ) està situat a la zona sud del terme de Fonollosa (Bages), situat en un gran pla entre les rieres de la Vall i de Rajadell, a 400 m d'altitud. És el terme més gran del municipi, que va des de la serra de Castelltallat a la riera de Rajadell, i del cim de Cal Xamal fins a tocar del riu Cardener.

Compta amb una població de 298 habitants dels quals la meitat habita al nucli, conegut com el raval, i l'altre meitat en cases disseminades i ravals. El nucli antic està format per un petit entramat de carrers estrets i cases construïdes a partir de finals del XVIII, a tocar del qual, s'ha alçat una zona urbana més moderna que compta amb una vintena de cases i un nombre semblant de parcel·les per edificar. L'impacte de la construcció de l'eix transversal (a 150 metres del nucli) i la seva proximitat a la capital de la comarca, així com el propi creixement vegetatiu de la població autòctona, comporten la necessitat d'ampliar més la zona urbana.

El terme, originàriament anomenat Falchs, compta amb un dels monuments religiosos i militars més coneguts i vistosos de la comarca, les Torres de Fals. També cal destacar la presència d'ermites com Santa Maria del Grau i Sant Andreu, d'origen romànic; d'unes sepultures excavades a la roca i de paratges d'alt interès natural com la Serra de Collbaix.

El poble compta amb l'Associació Cultural i Recreativa, formada fa més de 30 anys, i que és l'encarregada de gestionar la vida cultural del poble i fins i tot, dona cabuda a activitats de caire social i assistencial. Organitza actes com el Pessebre Vivent del Bages, representacions teatrals, les caramelles, la cavalcada de reis, la festa de Sant Vicenç, etc.

L'any 2002 s'ha integrat a la vida associativa del poble, l' Associació de Veïns i Veïnes de Fals (AVVF) amb la voluntat de treballar per la millora del poble per sobre de qualsevol vinculació política o interès particular amb la participació de tothom i la de promoure el debat, evitant totes aquelles situacions de conflicte externes a la mateixa.Rebre publicitat d'activitats culturals

Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar