Pessebre Vivent del Bages a les Torres de Fals 2015/2016


Pessebre Vivent del Bages


Em fa molta il·lusió la invitació a fer el pregó d'aquesta edició del Pessebre. Amb la família hi hem participat en els darrers vint-i-tres anys amb diferent dedicació i ha sigut una experiència excel·lent. Aprofito aquesta ocasió per reflexionar al voltant d'aspectes que em suggereix el nostre Pessebre.

El Pessebre ens recorda, entre d'altres, la situació de Josep i Maria amb Jesús fugint tots tres de la violència d'Herodes, expressió de tantes situacions que s'han anat repetint al llarg de la Història. Me'n vénen al cap algunes que apunto a l'entorn del número 3. Fa 3.000 anys, a l'època d'un faraó de la XVIIIena dinastia, el poble jueu va haver de fugir d'Egipte per no suportar més l'esclavatge. 300 anys enrere el poble de Catalunya va ser reprimit en les seves llibertats i aspiracions nacionals. Ja en fa 30 que els pobles del centre d'Àfrica fugen d'una inacabable lluita entre ètnies rivals després del progressiu abandó del neoimperialisme colonial francès. I fa poc més de 3 anys que començava la guerra a Síria en el marc de les protestes i commocions polítiques sobrevingudes en diferents països àrabs, de la qual avui els europeus en toquem les conseqüències.

La contemplació del Pessebre fa que ens avergonyim pel patiment obstinat de tantes dones i homes i que ens indignem per la intolerància davant les fronteres, els conflictes, la misèria. Al mateix temps, però, el seu missatge cristià d'acolliment i de fraternitat ens entendreix i ens esperona. És una injecció d'esperança que ens ha d'empènyer a lluitar perquè determinades situacions no es puguin repetir mai més i per exigir que es tirin endavant les polítiques integrals de cooperació, solidaritat, de pau i no violència que garanteixin els drets i la dignitat a tot el món.

I sobretot insisteixo en l'agraïment per l'esforç que està fent tota la gent que el prepara, el difon i finalment hi pren part actuant; perquè aquest Pessebre es pugui anar repetint any rere any en aquest delicat i entranyable entorn de les Torres de Fals.

Però més enllà de gaudir col·lectivament de la contemplació, cal que hi llegim també cada any el missatge i la reflexió en els compromisos que personalment hi podem prendre.

Jaume Espinal Farré
Director de Càritas Manresa



Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar