Pessebre Vivent a les Torres de Fals 2010/2011

Pessebre Vivent del Bages


Quantes vegades, visitant un palau, un castell, hem volgut obrir aquella porta tancada o mirar pel forat del pany per descobrir què s'hi amaga en aquell espai prohibit, ... Dès que el món és món, tots els essers humans sentim curiositat pel que ens envolta, pel que veiem o pel que desconeixem, ... Si bé la literatura, el teatre, el cinema, ja ens mostren el relat de fets històrics o futurs, o les noves tecnologies han tancat molts interrogants i n'han obert molts d'altres, és ben cert, que hi ha sensacions que nomès es poden experimentar quan algú ens dona la clau o ens convida a reviure en aquest cas una història de fa més de 2000 anys que sempre ha estat plena de misteri i de la que n'hem vist moltes interpretacions.

Una història ben senzilla, amb un guió ben fàcil: un pare i una mare que esperen amb i.lusió el naixement del seu fill ... però el que justament l'envolta de màgia és que parlem del fill de Déu i aquí tot s'ens capgira. Com va començar tot plegat, d'on venim, on s'inicia el nostre arbre genealògic ... ? Siguem creients o no, a tots s'ens desperten els dubtes, i voldriem ser arqueòlegs per anar encaixant totes les peces que els estudiosos han anat pulint. Segurament no acabaran mai de fer net, i el misteri no es podrà desvetllar del tot però afortunadament, arriba el NADAL, i la seva màgia ens obre les portes del passat. Durant uns dies, convivim amb aquesta familia i els seus acompanyants, els rebem a les nostres llars ben guarnides. Són, com aquell qui diu els nostres convidats d'honor, però també els reclamen a les fires de Nadal, a les Esglèsies, visiten exposicions ... i són molt presents a diferents pobles de Catalunya. Alguns fins i tot s'agermanen per rebrel's com Déu mana.

Aquest és el cas de Fals i Rajadell, dos pobles que des de l'any 1977 amb les representacions del exitòs PESSEBRE VIVENT de les Torres de Fals, ens fan reviure aquest misteri gràcies a la participació dels seus habitants que ens sedueixen amb una magnífica posada en escena acompanyada d'un muntatge musical extraordinari. I tot plegat embolcallat amb un paisatge encisador.

Per a mi, l'any passat va ser un gran regal de Nadal, poder passejar-me, gràcies a vosaltres, per una història que és molt present a les nostres vides i, desprès de contemplar la vostra feina i sensibilitat, sempre he pensat que si de debò avui, Sant Josep, la Verge Maria i l'Infant Jesús visquessin, la història no començaria a Betlem, amb tots els respectes, segurament aquesta modesta familia, haguès escollit Catalunya i algún dels molts pobles que de manera desinteressada, moguts nomès per la sensibilitat que us caracteritza, aconseguiu que la història de fa 2000 anys sigui ben viva. Potser s'haguessin quedat al Bagès, i els Reis Mags de l'Orient no s'haguessin desorientat. Un altre misteri per esbrinar ...!

Sigui com sigui, esperem any rera any el pessebre vivent de les Torres de Fals. Moltes felicitats a tots. Us convido a fer aquest viatge. És un molt bon regal de Nadal i de Reis. BONES FESTES. MOLTA SALUT I SORT.

Mari Pau Huguet
Periodista i presentadora de TV3

Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar