Resum de la història del grup

Entre els anys 1936 i 1941, un grup de joves dirigits per Lluís Lloret Muns va representar diverses obres de teatre en els locals dels pobles de la zona (Fals, Rajadell, Fonollosa, Camps, Castellfollit del Boix, Copons i Maians). Tenim referència de que les obres que es van presentar (gràcies a la bona memòria de Lluis Ballonga Colom) van ser les següents: Remochs, La muralla, Una història qualsevol, Una noia per casar, Cebes al cap. Així doncs, podem considerar que els actors Jesús Vilá Perramon, Lluis Calvet Pujol, Josep Serra Serra, Josep Planas Boladeras, Casimiro Estany Tomasa, Alfredo Boladeras Moncunill, Marcelino Fontanet Boladeras, Lluis Ballonga Colom i Magi Moncunill Tomasa són els veritables precursors de la història del teatre a Fals.

També tenim coneixement que el dia 17 de març de 1957, a l’escola del Molí de Boixeda i guiats de la mà per la seva jove mestra Anita Ribó Picas, ja es va fer la pre-estrena de l’obra i el sainet que figura en la història de les obres realitzades, sent aquesta la primera llavor que després començaria a créixer de la mà dels mossens i dels alumnes més grans de l’escola.

Segons un programa editat l’any 1957 per la Joventut Parroquial de Sant Vicenç de Fals, sabem que el dia 16 de juny es presentà per primera vegada el Grup Escènic dels joves de la Parròquia. En el local d’espectacles del Raval, ofereixen el drama en tres actes original de Lluís Rossic: ‘Terres enllà’, i el sainet: ‘Per no entendre el castellà’. No podem deixar passar l’ocasió per retre un merescut homenatge als iniciadors d’un llarg trajecte teatral que ha perdurat, amb algunes interrupcions, fins als nostres dies: Florenci Terrades, Josep Terrades, Concepció Comas, Alfred Boladeras, Joan Grau, Joan Clotet, Vicenç Guitart, Valentí Vila, Josep Grau i Valentí Grau, tots ells sota la direcció de Jaume Fornols, aleshores rector de Sant Vicenç de Fals, i amb el suport de Lluís Ballonga, com Apuntador.

A partir d’aquí, comença un camí escènic, que a grans trets podem resumir de la següent manera:

L’any 1958, i sota la direcció del també rector Ramon Boixader, s’estrenen: ‘Passaport per l’eternitat’ i ‘El port de les boires’.

El 1959, segueixen: ‘Una història qualsevol’ i ‘El retorn’.

Al cap de dos anys, el 1961, s’estrena: ‘La muralla’.

El 1962: ‘El bitllet de mil’

Han de passar quatre anys, per veure una altre estrena: ‘La Pepa maca’, en una gran actuació de Maria Torras. Aquesta obra dona un resultat extraordinari, essent la que més vegades es representa al llarg de 1967-1968: 12 actuacions per tota la comarca.

A continuació s’enceten cinc anys d’inactivitat teatral, fins arribar a l’any 1973.

De la mà de Lluís Solernou, nou rector de Fals, s’inicia una segona època per el Grup de teatre, amb la posada en escena de: ‘Terra baixa’ (1974), ‘La filla del Carmesí’ (1975), i dues representacions de ‘Els pastorets’ (1976).

L’any 1980 s’inaugura l’escenari del nou teatre de Fals, amb una representació de: ‘Terra baixa’, i a continuació segueixen: ‘L’amor venia amb taxi’ (1982), ‘La sala d’estar’ (1984), ‘Melocotón en almíbar’ i ‘Tècnica de cambra’ (1985), ‘Fang’ i ‘El millor dependent del món’ (1986), fins arribar a l’any 1988 que en ocasió de la inauguració del Nou Casal de Fals, s’estrenen: ‘Maria Rosa’ i ‘Una vella coneguda olor’.

És a partir de 1988 que les regnes del Grup de Teatre canvien de mans. Lluís Solernou deixa pas a Francesc Parcerisas, el qual posa fil a l’agulla amb l’estrena l’any 1989 de ‘Del pont estant’ i ‘Una nit a casa seva, senyora’. Al llarg dels anys 1990 i 1991, no es para de fer representacions de ‘Maria Rosa’ i ‘Una nit a casa seva, senyora’, per tota la geografia catalana, arribant a l’any 1992 amb l’estrena de: ‘La gata damunt la teulada’. L’any següent, 1993, s’estrena: ‘L’inspector’ i el 1994: ‘El temps i els Conway’. ‘Bala perduda’, el 1995 i ‘La senyora Florentina’ el 1996. I així s’arriba a l’any 1997 amb la posta en escena de la novel·la de Miquel Llor: ‘Laura a la ciutat dels sants’, arranjada per teatre per Francesc Parcerisas i Lluís Tuneu. L’any 1998 es fa la darrera representació d’aquesta obra, i amb ella la culminació de tot el treball escènic de Francesc Parcerisas.

A partir de la seva renúncia s’enceta una nova etapa, en la qual el Grup de Teatre resta a mans d’un col·lectiu de Direcció, el qual posa en escena el mateix any 1998, l’obra de Josep Ma. Benet i Jornet: ‘E.R.’ Amb aquest muntatge s’arriba a principis de l’any 2000, i és a partir d’aquí que s’inicia un llarg període d’inactivitat teatral, trencada al cap de quatre anys amb una proposta arriscada i innovadora: Teatre-novel.la. De la mà, una altra vegada, de Francesc Parcerisas, aquesta vegada com a autor i director, i amb l’adaptació escènica de Lluís Tuneu, es posa en escena el teatre-novel.la: ‘Vivències’, finalitzant amb el VII capítol el present any 2005.