L’esforç d’un poble

L’ACR de Fals, domiciliada al carrer de les Escoles de Fals, poble integrat dins el municipi de Fonollosa, a la Catalunya Central, entre la comarca del Bages i el nord de la comarca de l’Anoia. L’àrea d’influència de l’associació és des de les poblacions de Sant Joan de Vilatorrada a Calaf, amb un nombre total d’habitants de 16.000 persones.

L’ACR de Fals va ser creada el 8 d’abril de 1979. La seva creació va néixer per la inquietud del poble de portar a terme tot tipus d’activitats culturals recreatives i esportives destinades al socis i al públic en general. D’una forma o d’una altra ja s’estava fent algun tipus d’activitat, ja que des de l’any 1977 es va començar a representar “El Pessebre Vivent del Bages”.

L’ACR de Fals amb els 30 anys d’existència s’ha convertit en un referent cultural i recreatiu a tot el poble, al municipi de Fonollosa i a tota la comarca. L’ACR sempre ha estat i està oberta a col·laborar i a participar en qualsevol entitat tant del poble, del municipi i d’altres pobles de l’entorn, així com també col·laborar a la Parròquia de Sant Vicenç de Fals.

L’ACR de Fals ha funcionat sempre de forma democràtica elegint els seus membres entre els socis assistents a l’Assemblea General. Els socis actuals son 225, no obstant els actes que es programen son oberts a tothom.

L’ACR de Fals disposa de local propi construït amb l’esforç de tot el poble, inaugurat l’any 1988, també es propietària de la Torra Nova de Fals i el seu entorn. Aquesta Torra esta declarada “Bé cultural d’interès nacional”

Amb aquest entorn del conjunt arquitectònic de les Torres de Fals, l’ACR de Fals celebra cada any la posta amb escena del Pessebre Vivent del Bages, d’una gran bellesa, amb la participació de tot el poble de Fals, Rajadell i d’altres municipis de l’entorn.

Després de tots els anys en actiu, l´ACR de Fals continua portant a terme diverses activitats amb la mateixa participació i esforç que el principi, o si més no ampliant sempre que es pot el seu radi d’acció.

Una de les principals prioritats de l’ACR de Fals ha estat sempre conservar i recuperar, totes les festes, actes, danses i cançons, així com la història del poble.

Per això:

* No s’han perdut les festes de Reis i Carnestoltes.
* La conservació de la Festa Major d’hivern amb l’antiga elecció de priors
* Les Caramelles, on s’han mantingut des de sempre, amb la recuperació de balls antics.
* La Festa de Sant Jordi.
* La Festa Major, amb l’aplec del Grau dins el marc del bosc i església romànica de Ntra. Sra. del Grau, amb els tradicionals balls de l’almorratxa, cascavells i sardanes.
* Sopar medieval a les Torres de Fals.
* El Sarau del Most, on es conserva la tradició de trepitjar el raïm, els balls de la verema i el menjar típic de l’arrop.
* Festa de l’Esperança, abans de Nadal, amb el tradicional joc del torroner i sorteig del gall.

A part d’aquestes festes tradicionals, l’ACR de Fals, organitza altres activitats com són:
Les Festes Nadalenques, la diada Nacional de l’11 de setembre, la Castanyada, el Carnestoltes, la Calçotada, la revetlla de Sant Joan, xerrades, cursets, exposició fotogràfica, les nits d’estiu a les Torres de Fals o bé al bosc del Grau.

A l’ACR de Fals també funciona des de fa anys el grup de teatre que ha representat un bon nombre d’obres tant d’escriptors catalans, com de forans, participant amb diversos concursos de tot el territori de Catalunya, obtenint importants premis.

Actuacions esportives, participació amb les curses ciclistes de l’Anbaso i de BTT Giant.

Dins l’ACR de Fals funciona el Casal de la Gent Gran, amb gran participació, a l’estiu una de les activitats d’aquest col·lectiu son les caminades que es fan per tot l’entorn de Fals i altres contrades del municipi.

L’ACR de Fals, conscient de que el poble té una història amb balls i cançons tradicionals i un treball conscient amb gent del poble, va fer l’esforç de recuperar i editar en un CD totes aquestes cançons i músiques abans no es perdessin.

També un col·lectiu del poble treballa des del 2005 amb l’elaboració d’una revista anomenada “FALCHS” on hi ha la història de cadascuna de les cases del poble així com monogràfics, com el de les Torres de Fals, la capella i el bosc del Grau, etc..

Amb l’esperit que comentàvem abans de participació, a més del Pessebre del Bages, l’ACR de Fals conjuntament amb els nuclis de Fonollosa, Camps i el poble de Rajadell ha engegat un concurs de teatre, i altres participacions conjuntes com la festa del avis, les curses de bicicletes, activitats del casal de la Gent Gran, participació a les nits de estiu.

L’ACR de Fals participa a:

* Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya
* Federació d’Ateneus de Catalunya
* Federació Catalana de Fotografia
* Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya

El poble de Fals també està agermanat amb el poble de França “Fals”

El poble de Fals amb seu conjunt arquitectònic de les Torres de Fals, esta dins el Consorci Turístic del Cardener.

Relació del premis obtinguts per l’ACR de Fals:

* PREMI NACIONAL DE CULTURA 1992 – Generalitat de Catalunya
* PREMI EL 7 DE L’ESCENA 1991 – Regió 7
* PREMI ATENEUS 1992
* PREMI JOVE CAMBRA – Bagencs 2001
* PREMI ARLEQUI 2007 – Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya
* PREMIS ATENEUS 2013 – 1er. Premi de l’apartat “PREMI AL FOMENT DE LA PARTICIPACIÓ” amb la proposta: “Commemoració mil·lenari Torres de Fals”

Tots els actes que es fan, tant culturals com recreatius, sempre tenen un denominador comú: conservar la unió del poble, dins els marc de les festes populars i tradicionals i aglutinar cada vegada més els municipis de l’entorn.