Aplec del Grau 2020 - CANCEL·LAT

Benvolguts, veïns i veïnes.

Com ja coneixeu, el proper 7 de juny, és la data en que enguany estava programat el tradicional APLEC AL GRAU.

Amb els actes tradicionals i com element vertebrador el Repartiment del Panet.

Degut a les causes que tothom coneix i malgrat estar en un fase on ja es permeten més actes, les normes de seguretat i la prevenció han fet decidir a la organització de deixar de celebrar la Festa.

La Missa serà a les 11 del matí al Temple del Raval igual que els altres dies, es beneïrà un panet com a símbol i recordatori del que s'hauría fet.

No obstant, i potser perquè la situació donada per la pandèmia ens apropa més que mai a l'arrel del símbol de donar pa als pobres, pel vot de poble en acció de Gràcies, d'haver superat la situació.

I es per això que les families que cada any pagavem una cuota de prop de 10 euros per poder repartir uns 400 panets,creiem que la cuota seria bó pagar-la igualment i convidar a tothom qui volgui afegir-se i destinar aquests diners pel Banc d'Aliments del Municipi. En aquests moments entre 15 i 20 families es veuen obligades a fer-ne ús i totes les aportacions son necessàries per poder ajudar.

A les persones que habitualment pagaven s'els farà arrivar el rebut i les que a mès hi volguin col·laborar poden fer arrivar el donatiu a la parroquia.

Aixi, no farem visible la festa tradicional, però mès que mai serem fidels a l'origen i arrel de l'acte.

Moltes Gràcies a totes i a tots des de el Consell Parroquial.


Memòria de l'Aplec del Grau de Fals

El poble de Fals celebra tot un seguit de festes tradicionals, entre les quals cal destacar l'Aplec del Grau, festa de caràcter religiós-festiu, que va acompanyada de composicions musicals populars de llarga tradició.

Aquestes composicions musicals, tot i mantenir semblances amb les d'altres pobles, presenten característiques pròpies, de manera que es poden considerar específiques del poble de Fals.

Es tracta del "Ball de l'Almorratxa" o "Ballet de Déu", seguit de "Les Corrandes", el "Ball de Cascavells de Fals" i "Els Goigs del Grau".

"El Ball de l'Almorratxa", construït sobre una música del "Ballet de Déu" era interpretat al costat de l'ermita romànica de Santa Maria del Grau, després de la missa i del repartiment del panet o "panellet", símbol de la festa i del vot popular; la dansa era ballada pel prior de la festa i la majorala de la masia que pastava el pa d'aquell any. Actualment és ballat per la parella que té previst el seu casament a l'any vinent.

"Les Corrandes", són una introducció musical ballada, que s'utilitza per donar pas a l'altre ball característic del poble, El "Ball de Cascavells de Fals". Es tracta d'un ball airós, amb passades, encreuaments i rotllanes, que finalitza amb l'aixecada - en grups de dues parelles -, de les noies que el ballen. Tradicionalment es fa una "competició" per veure quines parelles aguanten més temps aixecades.

"El Ball de Cascavells", amb força arrelament dintre la comarca del Bages, té diverses variants, amb melodies força semblants, a Fals era un ball tradicional, acompanyat amb acordió i amb melodia i cadència pròpia, que després de passar uns anys a l'oblit, fou sortosament recuperat. Als seus inicis era ballat exclusivament per homes, fins que amb el pas dels anys s'incorporaren també les dones a la seva execució.

Aquests balls recullen la tradició de l'Aplec del Grau, el qual es remunta a mitjans del segle XIX, i tot i que el temps va fer que alguns anys es deteriorés la dansa i la festa, una recuperació a temps a finals dels anys seixanta del segle XX, va fer possible la seva continuïtat, i cada Aplec del Grau - el diumenge posterior a la Pasqua Granada -, podem gaudir dels "Balls de Fals", essent el "Ball de l'Almorratxa" dansat per la parella del poble que es vol casar més aviat.

"Els Goigs del Grau" són fruit de la veneració històrica del poble de Fals a la imatge de la Mare del Déu del Grau, situada a l'ermita romànica de Santa Maria del Grau.

Aquesta església, que inicialment era la capella del santuari del mateix nom, data del voltant l'any 1000, essent per tant una llarga tradició la que l'envolta i molt gran la devoció històrica que se li ha donat al llarg dels temps.

Aquests Goigs que de temps immemorial s'anaven traspassant oralment de pares a fills, es van editar per escrit l'any 2001. En aquesta edició a més de la lletra, s'hi va imprimir la melodia, que va ser recollida i transcrita per Ignasi Torras.

L'any 2003 es va enregistrar un CD amb les músiques de l'Aplec, en dues versions: Tradicional per la Cobla Ciutat de Manresa, i Folk Amb les veus de la gent del poble.

Els "Goigs de la mare de Déu del Grau" es canten en diverses ocasions i festes, però actualment la més important és la festa de l'Esperança, a més de la de l'Aplec.

L'Aplec compta amb la presència de diversos artesans i parades de productes naturals de la comarca, se celebra una missa solemne i el repartiment del panet i s'acaba amb una ballada de sardanes, un aperitiu popular i finalment un dinar sota les alzines del Grau.

L'any 1981, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va concedir al poble de Fals la Garlanda d'Argent per la seva tasca de recuperació i conservació de les tradicions locals.


ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau       ACR Fals - Aplec del Grau      

Falchs: fulls de divulgació i recerca de la historia de Fals

Falchs: Santa Maria del Grau de Fals

Web Ànima de dansa

Col·labora:
Diputació de Barcelona

Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar