Petanca

La petanca és un esport disputat entre dos jugadors o dos equips que consisteix a fer rodar unes boles fins a situar-les al més a prop possible del bolig.

Història

El joc de boles és tan antic com la civilització del lleure, passant d'Egipte a Grècia i hauria estat introduït a la Gàl·lia pels romans. Les boles foren primerament d'argila, de pedra, després de fusta i finalment d'acer. Però, després dels jugadors de boles de l'Edat Mitjana, l'Edat d'Or de les boles de qualsevol tipus fou certament la Renaixença quan la noblesa s'empara tant del joc com del bilboquet i del joc de palma (que esdevindrà el tennis). No se sap per quin motiu, semblaria que el joc de boles hagués estat prohibit a França des del 1629 fins a la Revolució francesa.

Del joc provençal naixerà el 1907 la petanca, durant la partida històrica a La Ciutat (Provença) en què un campió de joc provençal, Juli Hugues, dit 'lo Negre', en no poder jugar més al seu joc preferit a causa dels seus reumatismes, es posà un dia a traçar una redona, a enviar l'objectiu a 5-6 m i, amb els "peus tancats", a jugar les boles per acostar-se al bolig. Açò passà en el terreny de boles d'un cafè, els propietaris del qual es deien Ernest i Josep Pitiot. Aquests dos germans s'adonaren de seguida de l'interès d'aquest esport, especialment Ernest que es posà a tancar-ne les regles. Ha nascut la petanca.

Caldrà tanmateix esperar el primer concurs oficial a la Ciutat el 1910 perquè el mot sigui oficialitzat. El terme prové de les paraules de l'occità provençal pè(s) "peus" i tanca(ts) "tancats", que donà l'expressió jogar a pès tancats, és a dir, amb els peus junts i clavats a terra, per oposició al joc provençal en què el jugador pot agafar embranzida.

Font: Wikipedia

Federació Catalana de Petanca

Petanca

Competició Festa Major    2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016  


Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca    Petanca   


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar