Pessebre Vivent del Bages a les Torres de Fals
2020/2021 - ANUL·LAT

Pròleg    Descripció del Pessebre    Com arribar-hi?    Venda anticipada    El temps a Fals    Selecció de programes    Selecció de fotos    Premis al Pessebre    Restaurants col·laboradors    Col·laboracions


TEMPORADA 2020/2021
42ena Edició - ANUL·LAT


Les Torres de Fals es quedaran enguany sense les representacions del tradicional Pessebre Vivent del Bages. Així ho ha decidit la comissió organitzadora que ha arribat a la conclusió que no seria efectiu mantenir les funcions davant la incertesa de què pot passar d'aquí a Nadal pel que fa a les limitacions tant de la capacitat com de mobilitat.

Enguany no hi haurà la posada en escena però volem mantenir el caliu de la gent i per això s'estan dissenyant alternatives que a l'hora no deixin el públic desconnectat.

Es farà un documental que recordarà la història del Pessebre Vivent del Bages, mitjançant fotografies intercalades amb gravacions que s'enregistraran els propers dies en llocs emblemàtics del pessebre i del poble. Seran dotze lectures de fragments dels pròlegs elaborats en aquestes 42 edicions per personatges emblemàtics com Pere Casaldàliga, Miquel Martí i Pol o mossèn Ballarín, i que llegiran actors del Pessebre Vivent del Bages. També s'ha fet una música expressa a càrrec de l'artista local Josep Macià.
Pujar Pròleg 2020/2021 Pujar

Pròleg: Humphrey Bogart a les Torres de Fals

Un any més. Un Nadal més. I, per tant, una nova edició del Pessebre Vivent de les Torres de Fals. Tot un símbol. Fins i tot, i si m'ho permeteu, per a mi, té un valor personal afegit. Diuen els historiadors que els pessebres actuals tenen l'origen en les representacions icòniques que feia Sant Francesc d'Assís. El meu sant. Un tipus intel·ligent, avançat i conscient de qui ara els experts anomenen la creació del relat.

I què és un pessebre, sinó un relat? Certament, el pessebre és un altar a la pau. Una peça d'orfebreria humana que quadre a quadre representa l'harmonia necessària del cicle vital. Una mostra gràfica de la fraternitat. Un infant, un nadó en un bressol, que cluca els ulls davant la seva mare i és vigilat per un pare amatent. Un bou i una mula. Dos éssers imprescindibles per entendre la vida que escalfen una criatura que porta la bona nova de pau i amor.

Els personatges que omplen el pessebre són protagonistes d'una escena sobretot, humana. De fet, es podria dir que el pessebre, el pessebre vivent, és la vida en la mesura humana. La relació amb el paisatge, l'entesa dels sentiments, l'arrelament de la tradició i el respecte per una història que ens ha ensenyat a valorar béns com la solidaritat, el treball, la família, la natura, i sobretot, el somni.

I el pessebre és somni, perquè el somni és esperança. Viure un pessebre vivent com el vostre és obrir un espai de serenor en la intensitat del dia a dia. Un moviment necessari per constatar la necessària relació que han de tenir les comunitats. Els nexes que filen les nostres vides sense adonar-nos i els treballs que ens han permès establir-nos com a pobles. L'esperit col·lectiu d'aquest pessebre és una nansa per encara confiar en la vida.

Venerar un naixement com a símbol de pau és una treva. Un moment que ajuda a respirar i esponjar les nostres vides. Un esforç de tot un poble abocat a fer possible un quadre incommensurable dedicat a la il·lusió, a l'esperança, a l'alegria d'haver rebut la bona nova. Tothom hi és, tothom hi té un paper. Qui no voldria viure en un pessebre vivent com el vostre! Qui no voldria, encara que només per uns instants, rememorar que ser dones i homes de pau forma part del nostre caràcter.

Personalment, només el cinema negre s'aproxima al magnetisme que em produeix el pessebre vivent de les Torres de Fals. Dues passions. Per això, en una ficció que seria extraordinària, podem imaginar-nos a Humphrey Bogart, guaitant de l'espectacle qualsevol hivern. Fabulo que m'ensopego amb ell durant la visita i que com un fan embogit del personatge li pregunto què li sembla el pessebre. Aleshores, en Bogart em mira amb el seu posat desmenjat i aquells ulls penetrants amb què va marcar com a llegenda el seu paper de Samuel Spade al film El Falcó Maltés. Després de fer l'enèsima calada a la seva cigarreta, clavaria la vista en la majestuositat del pessebre i amb la veu rovellada respondria: "No pot ser millor, està fet del material amb què es fabriquen els somnis".

Quico Sallés i Fibla
PeriodistaPessebre Monumental del Casino de Manresa 2019
aquest any dedicat a les Torres de Fals

Selecció de fotos
2019        2018        2017        2016        2015        2014        2013        2012        2010       


ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015      ACR Fals - pessebre 2015     


Premis al Pessebre Vivent del Bages Torres de Fals
Premi Nacional de Cultura 1992 - Generalitat de Catalunya
Premi "el 7 de l'Escena" - Regió 7
Premi Ateneus 1992
Premis Jove Cambra Manresa - Bagencs 2001

MÉS DE 150.000 VISITANTS

Rebre publicitat del pessebre
Rebre publicitat d'altres activitats culturals

Pujar Col·laboracions Pujar

Volem fer un agraïment especial a totes aquelles entitats, empreses i persones que desinteressadament col·laboren en el nostre pessebre

Ajuntament de Fonollosa
Ajuntament de Rajadell
Aneto Natural SLU
Cafès del Bages
Cooperativa UMAC SCCL
Elèctrica Garriga
Família Català
Federació de Pessebres Vivents de Catalunya
Generalitat de Catalunya
Grup Soler
Mafrica
Parròquies de St. Vicenç de Fals i Rajadell

Mafrica Mossec del Pelegri       Caldo Aneto       Club Super3       Ajuntament Rajadell


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar