Festa Major 2020 - CANCEL·LADA

Programa Festa Major
Per què una Festa Major?
Buscadors de Festes Majors

Una festa major és el conjunt de solemnitats amb què una població celebra el patronatge d'un sant, l'advocació a una Mare de Déu de la localitat o commemora un fet important de la seva història o tradició.

Les festes majors són el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns (la plaça, el cafè o l'església) i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits.Benvolguts i benvolgudes,

Com esteu portant el confinament? Esperem que ompliu els moments lliures de cultura i lleure, que des de casa també hi ha coses per fer i per descobrir.

Des de l'ACR no parem, segurament ja vau sentir les caramelles que van ressonar per tot el poble durant el dia de Pasqua o si més no vau veure els vídeos dels nostres caramellaires (sinó els podeu veure aquí Cançó i Galop).

Com en els anteriors comunicats, toca actualitzar el calendari d'activitats. Com ben bé deveu pensar, ens vam quedar a mitja organització de la Festa Major, però en la situació actual ens trobem amb l'absoluta impossibilitat de portar a terme aquesta festa, per la qual cosa queda suspesa. Ens sap molt greu d'haver de prescindir d'ella i una vegada més donem les gràcies a tots els que des de fa tants anys que hi col·laboreu i assistiu. I esperem que, superada la pandèmia, l'any vinent ens retrobarem tots altre cop per gaudir de la nostra estimada Festa Major.

Tot i això, estigueu ben atents al correu i a les nostres xarxes socials (Instagram i Facebook) perquè durant els dies de Festa Major us animarem a fer diverses activitats per celebrar-ho tots junts virtualment!

Us mantindrem informats sobre qualsevol novetat. Resteu atents a totes les comunicacions per part de les autoritats i, sobretot, preneu totes les precaucions possibles per a minimitzar l'impacte d'aquesta situació.

Esperem retrobar-nos ben aviat.

Una càlida abraçada,
Junta de l'ACR de Fals, 26 d'abril de 2020

2019    2018    2017    2016    2015    2014    2013    2012    2011    2010    2009    2008   
Pujar Per què una Festa Major? Pujar

He intentat esbrinar per què la saviesa popular ha anomenat "festes majors" a les festes anuals de cada poble. Si n'hi ha de "majors" vol dir que n'hi deu haver de menors: les del barri, de la família, d'un grup d'amics ...

La festa major no vol dir "mes grossa". La festa és major, perquè no és particular, pertany a tothom. Per això en altres temps es feien entorn de la parròquia com a símbol de la unitat del poble. Els sants patrons dels pobles ho eren per a tothom. Avui dia, per bé o per mal, la parròquia ja no és el símbol de la identitat d'un poble. Però les festes majors perduren.

La força de les festes majors és precisament aquesta, que són celebració universal, sense distinció de partits, d'estaments, ni tampoc de creences religioses. I aquí està la funció central de fes festes majors a casa nostra.

Ni l'església, ni l'ajuntament, ni la religió institucionalitzada, ni la política de partit, són símbols universals, no expressen el sentit popular de tots, del poble. Les festes majors són un d'aquests símbols universals.

El que reuneix un poble no són les seves opinions polítiques o religioses. Ens tolerem prou, i això ja està bé. Però necessitem, a un nivell concret, símbols d'unió. I les festes majors en són un. Llur poder rau, precisament, en ser festa, celebració.

Voler unir un poble segons les opinions de la religió o la política, resultaria artificial. En canvi, la festa té aquest poder. Rics i pobres, dretes i esquerres, practicants i no practicants, tots podem celebrar junts, ni que siguin fragments d'una tradició no morta: l'acció de gràcies per les collites, l'agraïment dels uns als altres, la gratitud envers una realitat divina.

El poble s'ajunta per celebrar, fruir, festejar, passar-ho bé, fer amics, cantar, lloar, ballar, menjar i beure, conèixer; en el fons és una festa de comunió per a celebrar el mateix misteri de la vida, que és certament la introducció a la Vida Transcendent.

Del llibre "La nova innocència" de Raimon Panikkar

Pujar Buscadors de Festes Majors Pujar

Agenda de Festes Majors

Llista d'articles i enllaços a multitud de festes majors

Viu la festa

ACR Fals - cartell Festa Major 2019


Col·labora:
Diputació de Barcelona

Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar