Agermanament dels pobles de Fals (català i occità)

L'Associació Cultural Recreativa de Fals, l'Associació de Veïns i Veïnes de Fals (AVVF), l'UMAC Cooperativa del Camp, S.C.C.L., la Parròquia de Sant Vicenç i els regidors de la CUIF a l'Ajuntament de Fonollosa van preparar l'agermanament del nostre poble amb el poble francès de Fals.

Fa uns anys, un grup de joves de Fals, van descobrir que a França hi havia un poble que es deia Fals, com el nostre. Aquest grup va fer una visita al Fals francès i a partir d'aquí es van començar a crear lligams entre els dos pobles. Després d'aquests contactes inicials, representants d'aquest poble francès ens varen visitar per les festes de Nadal. Amb aquesta visita es van posar en comú les ganes i la voluntat de fer un agermanament entre aquests dos pobles.

No només compartim el nom, es tracta d'un poble semblant al nostre pel què fa al nombre d'habitants i per altres aspectes que, més endavant us anirem explicant.

L'acte oficial d'agermanament es va dur a terme al poble francès de Fals i va tenir lloc el darrer cap de setmana de juliol del 2004.

Es va fer un acte protocol·lari i es va aprofitar per fer intercanvi d'obsequis: ells ens van regalar una escultura, que és a l'ajuntament de Fonollosa, i que representa una falç de segador que a la vegada fa de vela de navegació i nosaltres els varem fer lliurament d'una fotografia emmarcada de la plaça de l'Agermanament inaugurada al nostre poble en motiu de la constitució de pobles agermanats.

Dintre del programa hi figurava la visita a una explotació agrària i ramadera que va resultar molt interessant i com no podia ser d'una altra manera un sopar de germanor i un dinar de campanya en plena natura.

Ens van regalar una copa per al campionat de BTT de Catalunya que es va fer a Fals a finals del mes d'agost.


Fals de França


Si el 2004 el recordàvem com l'any en què Fals va obrir les seves portes a Europa gràcies a l'agermanament amb els nostres amics francesos de Fals, amb la voluntat d'acostar cultures tant properes com ho són l'occitana i la catalana, el 2005 serà recordat com l'any que els nostres amics francesos van venir aquest poble per fer l'agermanament incloent-ho dins el marc de la Festa Major.

El poble de Fals va acollir els dies 21 i 22 de maig el segon acte d'agermanament amb el seu homòleg francès, que també es diu Fals, situat a la regió del Brulhois (Lot-et-Garonne). Aquest cop, van ser 35 els visitants francesos, que es van allotjar a les cases particulars dels veïns.

Encapçalada per l'alcalde del poble, Claude Sarramiac, la delegació francesa va visitar diversos indrets del poble, on va inaugurar la Plaça de l'Agermanament, un espai que ha estat acondicionat per nombroses persones de Fals, organitzades al voltant de l'Associació de Veïnes i Veïns. S'hi ha construït un tros de tina com a símbol de la producció vitivinícola de la regió francesa i s'hi ha plantat una olivera simbolitzant la pau i germanor entre els pobles. També s'ha enjardinat l'interior de la plaça amb flors dels colors de les banderes francesa i catalana.

L'acte oficial d'agermanament es va celebrar diumenge, dia de l'Aplec del Grau. Després de la missa que va celebrar el Sr.Bisbe de Vic Mons.Romà Casanovas, al bosc del Grau, i d'un passeig per la fira de productes típics sota les alzines del Grau es van ballar els balls típics de Fals: el Ball de l'Almorratxa (a càrrec d'un noi del Fals català i una noia del Fals francès) i el Ball de Cascavells.

L'acte va comptar amb la presència dels alcaldes de les dues localitats Claude Sarramiac, alcalde de Fals en Brulhois, i David Bonvehí, alcalde de Fonollosa, i del Conseller General del Cantó d'Astaffort Michel Esteban, d'origen català.

Amb l'acte d' agermanament van participar, l'Ajuntament, l'església parroquial, l'AAVV i l'ACR.

DE FALS A FALS

Amb un simple click, tot va començar
Un mail rebut, i el missatge va arribar.
Els alts Pirineus, diuen que ens separen,
travessem-los i ens podrem retrobar.
Des de la Gascunya per anar fins a Catalunya.

Occitans i catalans
la distancia s'esfuma.
Catalans i occitans,
anirem fins a Fals.
De Fals a Fals.

Occitans et catalans
La distance s'efface
Catalans et Occitans,
Nous irons jusqu'à Fals
De Fals a Fals !

Cinc hores de camí i ja estem reunits
Compartirem tots junts els colors sang i or
No ens podem avorrir, comptem amb vosaltres!
Unim les nostres veus i cantem tots ben fort.
Des de la Gascunya per anar fins a Catalunya

Anirem fins a Fals


Fals de França


Visita de Fals (Bages) a Fals (Occitània)  8, 9 i 10 de maig de 2020
Visita de Fals (Occitània) a Fals (Bages) 6,7 i 8 de juliol de 2018
Visita de Fals (Bages) a Fals (Occitània)  4 i 5 de juny de 2016
Visita de Fals (Occitània) a Fals (Bages) 17 i 18 de maig de 2014
Visita de Fals (Bages) a Fals (Occitània) 12 i 13 de maig de 2012
Visita de Fals (Occitània) a Fals (Bages) 26 i 27 de juny de 2010

Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar