Recuperem les Torres

Dissabte 2 de juliol de 2011, a les nou del vespre a les Torres de Fals


Les Torres de Fals... el teu patrimoni

les torres de Fals

Innauguració de les obres de restauració de la capella gòtica amb la presència de l'Ajuntament i representants d'entitats.

Sopar (entrepans)
i
EL COMPTE ARNAU (fragments)

de Josep Maria de Segarra

A les 21:00 h sopar al porxo del pessebre.

Danses medievals a càrrec dels dansaires de Fals
que ens conduiran a les 22:15 h a la porta d'entrada de l'església.

A continuació,
representació del Compte Arnau, de Josep Maria de Segarra.

les torres de Fals


REPARTIMENT
Compte Arnau Xavier Valldeperes
Abadessa Rosa Crispi
Narrador Jaume Carné
Narradora Judit Lapeña
Veu Cant Gemma R. Vallverdú

MÚSICS
Valenti Grau Pol Clotet
Cinta Macià Marina Grau
Clàudia Torra Gil Sisquella

DIRECCIÓ


Pere Anton LapeñaOrganitza: Grup de Teatre de l'ACR de Fals

Col·laboren:

Ajuntament de Fonollosa
Associació Cultural i Recreativa de Fals
Associació de Veïns i Veïnes de Fals (AVVF)
Parròquia de Sant Vicenç
UMAC Cooperativa del Camp, S.C.C.L.

Us hi esperem

La iniciativa veïnal i de la parròquia ha permès rehabilitar i fer resplendir el que queda de la part gòtica de l'església de Sant Vicenç. Una actuació duta a terme i sufragada a partir de diferents iniciatives populars, com el sopar i l'espectacle que s'hi farà avui.

Els veïns del nucli de Fals lluiran avui la capella gòtica de l'església de Sant Vicenç. Aquest vespre n'inauguraran la restauració i ho celebraran amb un sopar i un espectacle que, alhora, serviran per recaptar fons per sufragar els treballs realitzats.

I és que la recuperació de la capella és un exemple del treball de formigueta que els veïns d'aquest nucli del terme de Fonollosa duen a terme per preservar el seu patrimoni.

En ocasions posant-hi ells mateixos la mà d'obra, i en d'altres amb iniciatives culturals per aconseguir els diners necessaris. El temps que requereixi és el de menys, mentre es pugui avançar.

L'església de Sant Vicenç és un cas curiós pels contrastos que ofereix. L'any 2002 -previ traspàs del bisbat a l'Ajuntament de Fonollosa- la Diputació hi va fer una intervenció d'envergadura per refer tota la teulada, ja que amenaçava de caure. Des de l'interior, sobta veure lluir el sostre, resplendent i lluminós, en contrast amb la resta del temple, amb obertures tapiades i tocat per un progressiu procés de degradació, especialment accentuat a la part del cor.

Ara, al sostre s'ha afegit la capella gòtica, que hi resplendeix en consonància gràcies a la suma d'esforços de la parròquia, l'Associació Cultural i Recreativa de Fals, l'Associació de Veïns i l'Ajuntament de Fonollosa, que n'han fet possible la rehabilitació. Se n'ha sanejat i sorrejat tota la pedra de les parets, s'ha destapat una part del finestral, s'ha il·luminat el conjunt, i al centre s'ha col·locat un capitell romànic del temple originari.

De fet, aquest capitell ha estat, en bona part, el culpable de la iniciativa de restauració. Segons expliquen els promotors de la iniciativa, la peça, pràcticament l'únic vestigi de l'origen romànic del santuari, va ser descoberta fa uns quaranta anys entre unes bardisses dels boscos de l'entorn quan es feien tasques de desbrossament per obrir un camí. Se la va endur a casa seva un particular de fora del municipi, que quatre dècades després ha decidit retornar-la -fa uns quants mesos- al seu lloc originari. Els veïns de Fals van decidir col·locar-lo a la capella gòtica, ja que aquesta part del temple es va bastir damunt els vestigis romànics. "En posar-li, però, ens vam adonar que el capitell no lluïa perquè la capella estava molt deteriorada i molt reclosa", explica Ernest Molins, veí de Fals, "i per aquest motiu ens vam decidir a rehabilitar-la per aconseguir que lluís tot el conjunt".

La planta actual de l'església de Sant Vicenç va ser construïda el 1647 -amb una ampliació 9 anys després- i va ser cremada el juliol del 1936, el que en va causar un ensorrament parcial i en va motivar la posterior reconstrucció.

L'estrena de la restauració de la capella gòtica es farà avui a les 9 del vespre amb un sopar, que seguirà a quarts d'11 amb la representació, dins el temple d'El Comte Arnau. El preu conjunt del sopar més l'espectacle (10 euros) es destinarà a sufragar les obres.

Més informació: regió7.cat 2 de juliol de 2011ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau
ACR Fals - el compte Arnau


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar