Pregó de la Festa Major

Dissabte 11 de juny de 2011 a les nou del vespre al Casal
Festa Major 2011

Pregó de la Festa Major
a càrrec de Pilar Duocastella i Selvas


Pilar Duocastella             Pilar Duocastella

Nascuda a cal Marquet de Castelltallat, 1959.

És infermera de professió i treballa a la Fundació Althaia, Manresa. Subdirectora de la revista Agathos. Ha publicat la novel·la Dona i cadira (1998) que va ser editada també en castellà amb el títol de Silla de anea (2003). El jardí dels hostes (2004) va ser finalista del premi "El Lector de l'Odissea" .

Ambdues novel·les han estat adaptades al teatre pel grup de teatre de l'ACR de Fals.PARLAMENT DEL SR.ALCALDE

Veïnes veïns, amigues i amics,

En primer lloc celebrar poder tornar a ser avui aquí amb tots vosaltres en aquest sopar de Festa Major, sabeu que avui mateix he estat nomenat de nou el vostre Alcalde, per tant estaré a la vostra disposició els propers quatre anys.

Desprès de ser quatre anys Alcalde, veus les coses d'una altra manera, bàsicament perquè coneixes a la gent, coneixes les inquietuds dels pobles i acabes coneixent els problemes de molts veïns, que a vegades es poden solucionar i a vegades no.

Estic content de ser aquí, perquè a la gent de Fals us aprecio molt (sense desmerèixer a ningú, perquè m'estimo molt a tots els pobles): Tot això ho heu de cuidar, no podeu permetre que segons quines situacions trenquin aquesta dinàmica, perquè s'hi perdeu això perdreu aquesta identitat de poble que us fa "ser de Fals", no podeu permetre que tot el que heu aconseguit, vosaltres, els vostres pares o els vostres avis quedi a la sort de: "a veure que passarà..."

Nosaltres a l'Ajuntament ho hem fet, (i ho poso com exemple) crec que ara tocava, i avui mateix, aquest mati, ho he dit així al ple de constitució:

"Creiem que val la pena, ara que tenim un equip de regidors pràcticament nou, posar aquesta primera pedra d'entesa i sense haver de renunciar a la nostra ideologia personal, intentar deixar de banda els colors politics per als pròxims quatre anys . Ens agradaria que l'Ajuntament tingues una única veu, el nostre poble s'ho mereix."

Fals també s'ho mereix, i els que vindran desprès de vosaltres també.

Amics de Fals, no us vull pas fer un sermó, i menys avui que es Festa Major, per tant a l'Ajuntament al igual que els pobles, unim esforços i continuem treballant que ens queda molta feina per fer, i sobretot no perdem mai els valors i la identitat que ens fa ser el poble que som.

Molt bona festa major.

Jaume Serarols Beltran
Alcalde de Fonollosa
PRESENTACIÓ

La Pilar Duocastella va néixer a la Catedral de la pagesia, a Castelltallat, infermera de professió, fa molts anys treballa a Manresa, a part de la coneixença per la seva proximitat sabíem d'ella perquè molts de nosaltres hem llegit d'ella dues novel·les que va escriure ja fa uns anys Dona i cadira i El jardí dels hostes.

Segurament per haver mamat ens les arrels de la pagesia, i pel fet de viure les inquietuts de la vida a ciutat i tanmateix les mancances de salud per la seva feina, la seva vena literaria li va permetre cabdellar dues històries extraordinàries, properes a nosaltres pels fets i els sentiments, d'aquelles que et veus identificat.

Fa cinc anys varem tenir la grandesa de poguer adaptar al teatre aquestes dues obres que hem portat ja ente les dues 36 vegades per diferents indrets de la nostra geografia, i que volem continuar portant, posantnos a la pell de tots aquells personatges de la novela i vivint les mateixes emocions i sentiments descrits, és un honor.

Per tot això en aquests temps el contacte amb la Pilar ha esdevingut més freqüent i proper i ella ens ha conegut molt més i al poble també.

Els pobles que encara volem ser un gran petit poble de pagés, estan contens de rebre visitans amics i forasters i quan arriba la festa major els convidan a pujar al menjador de casa a seure a taula i fer petar la xerrada cabdellant històries que configuren la vida.

Aquest any ara la Pilar puja al menjador de casa i a través del pregó coneixerem visió dels altres i pròpies.

Gràcies Pilar.

Francesc Parcerisas
PREGÓ

Sr. Alcalde, Autoritats, President, vilatans, vilatans propers i vilatans llunyans,

Déu-vos-guard a tothom.

En primer lloc agrair la proposta:
El Francesc em va fer arribar la invitació, que jo vaig acceptar amb molta il·lusió.

Fa uns quants dies vaig rebre un correu que deia, més o menys:
"Pilar, recordes que l'any passat ens vas fer venir a la "mare de les tres bessones" a fer el prego de festa major?"
Com ho tens aquest any per passar aquesta experiència?
La junta m'ha encarregat que t'ho digui, pensa-t'ho, i digues quelcom".
Mentre ho llegia, jo pensava:
Que una cosa era parlar de llibres, d'escriure, d'on surt una història, com la faig meva, com la gaudeixo i com la pateixo, l'experiència de la publicació... després els lectors que la transformen i la fan seva. I també l'adaptació al teatre.

Per mi parlar d'escriure és explicar com imagino amb tots els seus processos, així de senzill.

Però, fer el pregó de la festa major d'un poble amb un nivell tan alt d'activitats ja em resulta més difícil i desconegut. Sou una gent que no para mai: que quan no és El Pessebre Vivent, són les Caramelles, quan no, una Festa al Grauet, quan no, música i després una xerrada i després un dinar i un sopar i el teatre ... i els Reis i una caminada i en acabat la bicicletada i avui, avui toca màgia...
Què els explicaràs? em vaig dir.
Com els desitjaràs, una bona Festa Major?
Com expressar la meva relació amb el poble de Fals?
De quina manera?
L'Ignasi, el meu mestre d'audiovisuals em va dir:
Pilar, tu que escrius, els has de fer un joc de paraules amb el nom del poble: FALS
- Un joc de paraules??? - vaig respondre.
- Sí, paraules que fonèticament s'assemblin. Sí, ja saps... com la falç, l'eina que serveix per segar, allò de "pel juny la falç al puny", "Bon cop de falç".
- I també hi ha la falç del cervell - vaig anotar -, aquella làmina que separa ambdós hemisferis. Ho vaig descobrir en escriure "Dona i cadira".
- Del cervell?? Vols dir?
- Si, i cap de les dues coses no és fals!! - vaig afirmar amb una certa autoritat.
- Com que no és a FALS!! Jo no ho voldria pas jurar en fals però: Aquí és a Fals!
I després de tal embolic vaig pensar que no faria el joc de paraules.

Us imagineu? Embolica que fa fort. Res de jugar amb les paraules que donen nom al poble de Fals. Podríem arribar a una falsia que ni cantant en veu de falset.

Doncs ja ho sé, em vaig dir a mi mateixa:
Els faràs un audiovisual.
Hom diu que una imatge no val més que mil paraules, però a mi també m'agrada l'art visual.

I l'altre dia, el Jesús, ja em va portar les fotografies: diferents records del poble. De fet són les mateixes que teniu a la vostra pàgina web, però jo volia les originals perquè tenen més qualitat. I mentre les observava, les ampliava, retocava; que si el color, el detall, la forma... vaig constatar altra vegada que sou un poble admirable. Admirable artísticament, culturalment, un poble treballador i enginyós tal com us deia en Francesc Torralba, assegut aquí mateix, fa pocs dies.

Així que us he preparat aquest conjunt de fotografies musicades.

Abans de passar a la projecció us volia dir que alhora d'escollir quines hi poso ho he fet buscant el detall, i algunes les he modificades canviant el color, o bé centralitzant i ampliant una única imatge. Vull dir que ho he fet des del meu punt de vista estètic i històric.

ESPERO QUE US AGRADI, I US DESITJO UNA BONA FESTA MAJOR!!!

VISCA FALS, I VISCA LA FESTA MAJOR!!!

Pilar Duocastella i Selvas
Fals, 11 de juny de 2011

Video del pregó de Festa Major
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella
ACR Fals - prego festa major Pilar Duocastella


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar