Un matrimoni de Boston

Dissabte 2 d'abril de 2011, a dos quarts de deu del vespre

El grup de teatre dels Carlins de Manresa
presenta la comèdia

Un matrimoni de Boston
de David Mamet


Quan vaig llegir per primer cop "Un Matrimoni de Boston" de David Mamet, em va semblar una comèdia brillant, intel·ligent i deliciosament divertida. Però després vaig recordar haver llegit en algun lloc: "amb Mamet res no és el que sembla". Aquesta obra no hauria estat considerada una obra mestra si només fos una comèdia brillant, intel·ligent i deliciosament divertida.

La vaig tornar a llegir moltes vegades més. Efectivament, sota la disfressa de vodevil decimonònic hi ha una obra excepcional d'un dels grans autors contemporanis.

Aparentment es tracta d'un divertiment al voltant del títol de l'obra. L'expressió "Un Matrimoni de Boston" era un eufemisme sorgit a finals del segle XIX als EEUU per referir-se a una relació entre dues dones. (L'expressió segurament va propagar-se arran de la publicació de "les bostonianes" d'Henry James.)

Però el tema de la relació lèsbica o de l'homosexualitat no és transcendent a l'obra. L'objectiu de Mamet no és fer-ne bandera.
"Un Matrimoni de Boston" és una comèdia d'insinuacions sobre la veritat i les aparences, sobre allò que amaga el llenguatge i revela el comportament, sobre complicitats i contradiccions, sobre hipocresies i crueltats. Manifesta problemes de poder, de classe, de xenofòbies, d'amors, de desamors, de soledats i d'obsessions, i ho fa amb una agudesa i una contundència en els diàlegs - tal vegada caòtics - on s'hi descobreix un món lúdic de fingiments, sarcasmes, cinismes, retrets, venjances i mentides, entre dues persones confuses (dos egos implacables) que veuen deteriorada la seva relació i, més enllà d'això, l'objectiu de la seva existència.

En definitiva un treball desafiant i immens per dues actrius arrodonit pel contrapunt exòtic i rutilant d'una criada - barreja d'impertinència i ingenuïtat - que mereix un esment destacable.

Un matrimoni de Boston

En aquest joc d'identificacions i complicitats hem volgut fer-ne partícip al públic trencant, de tant en tant i de forma també insinuada, els convencionalismes de la distància, amb la voluntat que tot plegat no passi desapercebut a la mirada contemporània.

Ha sigut un esforç pertorbador i fascinant al mateix temps. Entendre-ho per poder-ho fer entendre, gaudir-ne perquè en gaudiu. Almenys així ho esperem.

Joan Torrens


ACTORS
ANNA Fina Tapias
CLAIRE Àngels Torrens
CRIADA Meritxell Costa

EQUIP TÈCNIC
Disseny programa Alex Gómez
Maquillatge Mireia Tapias
Disseny vestuari i complements escenogràfics Dolors Baró
Realització vestuari Anna Grau
Perruquera i estilista Dolors Tatjer
Escenografia i il·luminació Joan Torrens
Realització escenografia eMPie
Col·laboració escenogràfica Tapisseria Piqué
Maquinaria escènica Ramon Cabra
Joan Domènech
Àlex Gómez
Suport Tècnic Ignasi Rius
Regidora Silvia Ruiz

DIRECCIÓ


Joan Torrens

Es prega màxima puntualitat en l'hora d'inici de la representació.

ACR Fals - Un matrimoni de Boston
ACR Fals - Un matrimoni de Boston
ACR Fals - Un matrimoni de Boston
ACR Fals - Un matrimoni de Boston


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar