Festa Major 2009

Dissabte 30 de maig

A 2/4 de 10 del vespre, al Casal

Pregó de la Festa Major

A càrrec de David Bonvehí President Comarcal de Convergència Democràtica de Catalunya i ex alcalde de l'Ajuntament de Fonollosa.

PREGÓ DE FESTA MAJOR DE FALS 2009


Il·lustríssim alcalde i regidors, president de l'associació i junta de Fals, veïns i veïnes, benvolguts amics i amigues, en nom meu i de la Neus, us volem donar les gràcies per compartir avui aquest vespre aquí amb vosaltres.

No puc començar de cap altra manera que no sigui agraint de tot cor que m'heu fet l'honor de ser el vostre pregoner de la festa major, i per presentar-me, pels què no em coneixeu, sóc el David Bonvehí, nascut a Camps ara fa trenta anys, i durant tots aquests anys he anat tenint relació amb el poble de Fals.

Tinc el primer contacte amb la gent de Fals, quan era petit, durant la meva infància, a l'escola de Fonollosa, on hi venien nens de Fals, i és aquí on hi vaig fer amics que encara duren en l'actualitat, ah i per cert, i també vaig fer alguna amiga. Aquesta coneixença amb nens de Fals feia que molt sovint, els nens de Camps i Fonollosa baixéssim amb bicicleta a Fals. Recordo que fa uns vint anys, quan a les cases començàvem a tenir ordenadors, havia vingut a Fals amb bicicleta i per Cal Xamal en ple estiu a les dotze del migdia, per anar a casa d'un amic per gravar-me algun joc per l'ordenador. Igualment a Fals també havíem vingut a fer teatre, (aquest poble sempre heu estat molt vinculats a aquesta activitat), a veure el Pessebre Vivent, l'autèntic joia i orgull del poble i municipi, i a les festes majors, me'n recordo que a Fals va ser el primer d'aquests pobles que feien la baixada d'andròmines.

A mi que també m'agradava jugar a futbol, vaig tenir l'oportunitat de compartir equip de futbol i futbol sala, amb dos germans d'aquí a Fals, que són una mica rossos i ben eixerits. Aquests també per sort meva, s'han convertit en amics, i encara ara molt sovint riem plegats de les històries que passen pel vostre poble.

Un cop em vaig anar fent gran, i deixo l'escola de Fonollosa per anar a l'Institut Lluís de Peguera, vaig compartir pupitre durant molts anys amb un noi de Fals que viu al nucli antic de Fals, una part de poble que no es veu però que per mi és de les més maques del poble. Aquest noi de Fals que era dels més intel·ligent de la classe, i molt sovint m'havia de deixar copiar els apunts.

Un cop deixo l'institut i vaig cap a la universitat, també conec gent de Fals, però quan millor conec el poble és dels 23 als 27 anys que tinc l'oportunitat de treballar pel meu municipi des de l'Ajuntament, i a on vaig començar a reflexionar sobre Fals.

Fals és un poble privilegiat, degut a la seva situació al costat de l'eix transversal i a cinc minuts de Manresa i a set minuts de Fonollosa (que pels de Fals i Camps és la nostra capital). Està en una situació privilegiada per viure-hi, però també i d'això n'heu de ser conscients, és un lloc molt seductor perquè molta gent que no té ganes de viure a la ciutat es pugui fixar amb aquest poble, i no només, per venir-hi a viure, sinó que molta gent pot veure's temptada per pensar que aquí a Fals seria un bon lloc per muntar la seva empresa o per realitzar-hi activitats econòmiques que necessiten espai. Prova d'aquest fet, és que durant la meva estància a l'Ajuntament, de propostes d'empreses per ubicar-se a Fals, de gent que buscaven casa a Fals no em faltaven, si bé que el màxim exponent de què Fals és un bon indret per la seva situació i per la seva comunicació va ser que la Generalitat de Catalunya va pensar en el seu dia que era el lloc més idoni per fer-hi un aeroport.

Aquells van ser els dies que més intensament vaig conèixer la gent de Fals, i en especial la gent del GDER que encara tenim contacte. Continuo pensant com aleshores que fer un aeroport tan a prop d'un nucli com a Fals no tenia ni cap ni peus, si bé que sempre vaig pensar i continuar pensant que al Bages ha d'existir algun lloc idoni per ubicar aquesta infraestructura.

Dit això, que Fals és un lloc privilegiat dins del Bages, m'agradaria parlar una mica més del meu pas per l'Ajuntament i experiències que vaig tenir de Fals, tranquils que no em faré gaire pesat, experiències molt sovint compartides amb els dos regidors de Fals que compartien tasques amb mi a l'Ajuntament, i que per cert, ara un d'ells es casa, cosa que jo no hagués dit mai.

A Fals, el moviment associatiu encapçalat per l'Associació Cultural i Recreativa de Fals ha estat en moltes èpoques el més actiu del municipi, i un dels més actius de la comarca, i en aquests darrers anys s'hi ha sumat una altra associació,la de veïns. A més, en aquests darrers anys, no es pot entendre la vida social de Fals sense tenir en compte la cooperativa agrària que existeix al poble i que ha suposat un fort sentiment de col·lectivitat. Aquests fets fan que a vegades, segurament de manera errònia per part de l'Ajuntament tractéssim al poble a través d'aquests col·lectius, frases com "aquest tema el parlarem amb l'Associació", "aquest tema en parlarem amb els de la cooperativa", "o amb els de l'associació nova" eren habituals al consistori. Per un poble és molt i molt important tenir referents o entitats que aglutin a molta gent com pot ser l'Associació i la Cooperativa, i aquest sentiment de col·lectivitat és cabdal per mantenir l'esperit del poble, si bé que sempre varem intentar des de l'Ajuntament tenir ben present que hi ha una cosa més important que les associacions o entitats en un poble, són les persones individualment.

I és que tots hem de ser conscients, i en els pobles i en la població rural també, que la nostra societat ha canviat, la gent cada cop es torna més individualista i aquest fet ha de ser tractat amb positiu. És imprescindible que entre tots comencem a reconèixer que molta gent que viu al poble mostra una mica d'indiferència en tot allò que afecta al poble com a tal. Aquesta indiferència s'expressa de maneres diferents, però cal dir ben fort que sobre la indiferència no es pot construir res de bo, perquè la indiferència porta a l'escepticisme, i l'escepticisme pot conduir a no creure en el poble i a no creure en res, excepte en tu mateix.

És per això, que des d'aquí, no puc deixar de reclamar que la gent del poble s'involucri a ell, i que la gent no cal forçosament que ho faci a través de cap associació ni s'hagi de comprometre's a fer tasques en una junta d'una entitat. Això és molt important, però no cal que tothom ho faci així. Hi ha diferents maneres o àmbits que qualsevol persona del poble pot ajudar a construir el poble, el municipi, la comarca i sobretot el país. El full divulgatiu "Falchs", per mi, una obra mestra que admiro profundament, és un clar exemple de treball pel poble i pel país.

Aquests dos últims anys la meva vida ha canviat una mica però no tant, continuo tenint la mateixa família, em continuo dedicant una mica a la política, continuo disfrutant del Barça del Pep Guardiola, (ja se que aquí Fals no em puc parlar gaire, perquè aquí està ple de pericos), i continuo apreciant molt al poble de Fals, i més tenint en compte, que en els moments difícils que he passat, aquí molta gent m'ha ajudat, molts amics i amigues que m'aprecio. No em vull allargar més, però ja que sóc aquí, m'agradaria demanar-vos unes quantes coses:

La primera que participeu en la gran varietat d'actes que s'han programat per aquesta Festa Major, un programa excel·lent propi del vostre poble.

La segona, intenteu mimar el poble com a tal, intenteu que Fals continuí essent un lloc privilegiat en tots els sentits ajudant a l'Ajuntament a construir el millor futur per aquest indret.

La tercera, continueu sent de Fals, per mi ser d'un poble, en aquest cas Fals, es pot resumir de la següent manera: "Ser de Fals és sentiment i emoció. És estima pel poble i per la seva gent.".

I com no, com a última cosa, us demano que continueu sent catalanistes i apostant per Catalunya. Ja he dit que entenc que ser de Fals, és estima pel poble i per la seva gent, i ser catalanista a més comporta una manera de ser, una manera de fer, una manera d'entendre el país, de concebre el present i el futur. És doncs, estimar Catalunya i a la seva gent i desitjar el millor per tots els pobles.

Molt i molt agraït per haver-me donat l'oportunitat de fer aquest Pregó de Festa Major,

Visca Fals i Visca Catalunya


David Bonvehí

2009-05-30-2-01_prego
2009-05-30-2-02_prego
2009-05-30-2-03_prego
2009-05-30-2-04_prego
2009-05-30-2-05_prego
2009-05-30-2-06_prego
2009-05-30-2-07_prego
2009-05-30-2-08_prego


Generalitat de Catalunya - Cultura           Ajuntament Fonollosa          Fonollosa terra de olors
Menu Pujar